Zoek en boek

Zoekopdracht aanpassen

Zoekresultaten

Vuurtoren

VUURTOREN

Omschrijving

Een imposante verschijning op het eiland, de in 1880 van gietijzer gebouwde vuurtoren. Sinds januari 2005 is de toren niet meer door de kustwacht in gebruik, maar wel open voor publiek.

Een imposante verschijning op het eiland, de in 1880 van gietijzer gebouwde vuurtoren. De gietijzeren toren is ruim 55 meter hoog en heeft veertien verdiepingen met een totaal van 236 treden.

De met 4 rode en 5 witte banden beschilderde vuurtoren was de eerste in Nederland met een groepsschitterlicht. Dit betekende voor de Amelander vuurtoren dat het licht een groep van drie schitteringen in dertig seconden uitstraalde, waarna een korte "stilte" viel. Inmiddels is dit teruggebracht naar drie schitteringen per 15 seconden.

Sinds januari 2005 is de toren niet meer door de kustwacht in gebruik, maar wel open voor publiek. De karakteristieke lichtbundels laten nog steeds hun stralen over het eiland schijnen. De vuurtorenwachter zit niet hoog in de toren (camera's houden de kustlijn nu dag en nacht in de gaten) maar ontvangt bezoekers en vertelt boeiende verhalen over de kustwachtgeschiedenis.

Let op:

- Voor een bezoek aan de vuurtoren dient te worden gereserveerd. Dit kan online via de website amelandermusea.nl
- Entreekaarten voor de vuurtoren zijn ook bij de vuurtoren zelf te koop
- De vuurtoren is op 5 en 6 december gesloten

Foto's
Prijzen

Choose your language